Tvätta händerna när du är riktigt glad

19 jul, 2018 Internationell Utveckling

Kan du tvätta händerna? Jag menar, på riktigt?

Visste du till exempel att man ska gnugga händerna i tjugo sekunder? Ett hett tips är att vissla Happy Birthday två gånger, det brukar bli lagom. Visste du också att finns en hel rutin för hur man ska göra?

Det är sånt (bland annat) som deltagarna får lära sig genom WASH-projekten i Malawi och Kenya, både skolbarn och de kringboende vuxna.

”Men vänta nu”, säger du, ”alla vet väl hur man tvättar händerna? Alla vet väl ATT man ska tvätta händerna?”

På det svarar jag: låt mig berätta om Alice.

Alice (det är inte hennes riktiga namn) bor i en by i Malawi, och hon var mycket olycklig. Hennes lilla dotter mådde inte bra. Det spelade ingen roll hur mycket mat dottern fick, hon var ändå alltid magsjuk och hängig. Alice visste inte vad hon skulle ta sig till. I sin desperation anklagade hon sina grannar för att ha lagt en förbannelse över dottern. Det fanns ju ingen annan orsak hon kunde se till att flickan alltid var sjuk – vad skulle hon tro?

Sen kom vattenprojektet till byn. Alla fick lära sig om farorna med smutsigt vatten, varför man ska koka och filtrera det innan man dricker det, och hur viktigt det är att alltid, alltid tvätta händerna ordentligt.

När Alice började med de nya rutinerna dröjde det inte länge förrän hennes dotter mådde bra igen. När hon nu ser tillbaka på hur det var innan kan hon bara skaka på huvudet. ”Jag hade inte mycket koll på den tiden”, säger Alice. ”Tänk att jag inte ens visste att man ska tvätta händerna!”

Så, nej, hygienutbildning som börjar från de allra första grunderna är inte alls något onödigt eller en formalitet. För många är det blodigt allvar. För oss är det självklart att tvätta händerna och hålla oss rena, och något vi präntar in i våra barn från en tidig ålder. Det är svårt att riktigt förstå att det finns människor som inte vet om att det ens är något att fundera över. Men om ingen berättar det för en, hur ska man då veta om det? Då fortsätter man förstås med de vanor man alltid haft.

WASH (Water, Sanitation and Hygiene) är en vanlig, och mycket passande, förkortning för verksamhet som handlar om just vatten, sanitet och hygien. Även Frälsningsarmén använder den i samband med projekt som har den inriktningen. Från Sverige stöder vi såna projekt i Kenya och Malawi. Projekten förser skolor och privata hem med vattentankar som fylls upp av regnet, och anlägger toaletter – med tvättmöjligheter – i skolor och byar. Men en stor och viktig del är också hygienutbildning. Alla ska lära sig hur man tvättar händerna på bästa sätt, ingen ska behöva bli magsjuk i onödan, som Alice dotter.

Du som har läst så här långt kanske nu sitter och är litet orolig för att du inte har riktig koll på det där med hur man tvättar händerna. Tänk om du gör fel? Tänk om du blivit litet lat med åren och inte är så noga längre? Lugn, bara lugn! Här är en video från National Health Service i England, som visar precis hur man ska göra.

Så nu kan du bli lika kunnig som skolbarnen i Kenya och Malawi!

/ Lena Wickberg

PS. Alice har bett sina grannar om ursäkt för att hon anklagade dem för häxkonst, och nu är de sams igen. (Och alla tvättar händerna regelbundet!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg: