”Har du kokat ditt vatten idag?”

27 sep, 2018 Internationell Utveckling

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

”Har du kokat ditt vatten idag?”

Frågan slår emot mig från en affisch så fort jag stiger innanför dörrarna. Skylten skulle kunna finnas var som helst på någon av de platser dit jag och mina kolleger brukar resa för att besöka projekt.

Men inte riktigt: skylten är på svenska, och jag befinner mig i Lidköping. Stadens dricksvatten har drabbats av e-colibakterier och måste kokas innan man kan dricka det.

Frälsningsarmén i Lidköping skulle just den här dagen göra en insamling med anledning av att deras second hand-affär Fyndet firar 25-års jubileum. Insamlingen gjordes till förmån för ett vattenprojekt i Malawi, och jag var där för att berätta om projektet.

Naturligtvis missade man inte chansen att koppla vattensituationen i Malawi till det aktuella läget i sin egen stad.

Att överhuvudtaget stå inför verkligheten att behöva koka sitt vatten är en märklig situation för oss som bor i Sverige i dag. Det är en stor grej, något man måste påminna sig själv om för att inte glömma bort sig och dricka vatten direkt från kranen som vanligt.

För många andra är det annorlunda, till exempel för många av dem som bor i Malawi.

Visste du att bara 18% av invånarna i Malawi har tillgång till vatten i anslutning till sin bostad? Alla andra måste hämta vatten längre ifrån. 25% måste gå upp till 30 minuter till sin närmaste vattenkälla, och ytterligare 28% måste gå i upp till en timme.  Flera gånger varje dag. För en del är det bara jobbigt och tidsödande, för andra rent av farligt p.g.a att de riskerar att överfallas av vilda djur, rånare eller våldtäktsmän.

Många vet inte att när man väl släpat hem vattnet måste man koka det också innan man dricker det. Så de gör inte det, och alla föroreningar och parasiter i vattnet går rakt in i deras kroppar, och gör dem sjuka, ofta med diarré. De som inte vet att man ska koka vattnet vet förmodligen dessutom inte heller att man ska tvätta händerna.

Och så sprids smittan i byarna.

På en av mina projektresor till Ghana bodde jag en gång hemma hos projektofficeren. Varje dag kokade hon en enorm kastrull med vatten på spisen. När det svalnat hällde hon vattnet i ett stort filter, och efter filtrering fyllde hon på flaskor som hon sedan ställde i kylen. Det var rutin, något hon gjorde utan att knappt tänka på det.

Invånarna i Lidköping hade inte den rutinen. De fick hela tiden påminna sig själva om att inte dricka vatten direkt från kranen, och att koka tillräckligt med vatten för hela familjen. Jag kan tänka mig att de flesta tyckte att det hela var ganska besvärligt.

Trots allt är det nog ganska bra att då och då ställas inför en sån situation, som en påminnelse. Det är viktigt att vi aldrig glömmer hur bra vi har det när allting fungerar, och att vara tacksamma när ordningen återställs och vattnet återigen är så rent som vi är vana vid.

I just det här fallet passade påminnelsen också väldigt bra i tid med insamlingen till vattenprojektet. Det var nog många som kunde relatera till situationen i Malawi på ett helt nytt sätt – det blev ju så verkligt när man själv också var tvungen att koka sitt dricksvatten, och att uppskatta hur viktigt rent vatten är.

/ Lena Wickberg

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *