Sätt punkt för hemlösheten!

29 okt, 2018 Frälsningsarmén

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Vi lever i ett allt annat än integrerat samhälle. Sverige 2018 känns kyligare än på länge. Segregation är naturligtvis inget nytt fenomen, men det syns tydligare nu. Många grupper av människor får inte möjligheten att finna sin plats i vårt land. Hemlöshet, utsatthet och segregation är saker vi möts av i en allt högre utsträckning. En öppen famn, ett välkomnande och varmt sinnelag blir också inslag som vi tillsammans behöver få mer av. Och vem skall göra det då? kanske du frågar. En förändring måste alltid börja med sig själv!

Jag har rätt länge jobbat med människor i utsatthet. Att inte ha någonstans att bo är för de flesta av oss, en väldigt avlägsen situation. Jag kan försöka sätta mig in i en hemlös persons situation, men jag kan aldrig påstå att jag precis vet vad det innebär. Att inför varje natt behöva jaga sovplats oberoende av väder och vind. Tänk dig för en kort  stund att i natt är du hänvisad att sova på en offentlig toalett. Hur skulle det kännas? Vanmakt, ensamhet, inget människovärde, och så vidare. Det är en fullständig outhärdlig situationen att sätta sig in i, för de flesta av oss.

En sommar när jag lite senare på kvällen var på väg hem från jobbet åkte jag förbi en av Stockholms mest kunniga gatustråk. Vid en sängbutiks stora skyltfönster såg jag en medmänniska som gjorde i ordning sin sovplats inför natten. På trottoaren! Det blev en oerhört stark bild för mig. I Sverige finns det inte plats för natten! Frälsningsarmén vill vara och är en kyrka som sträcker ut handen för människor som lever långt ifrån ombonade hus. Vi har många boendeplatser för människor i hemlöshet av varierande slag, men det räcker inte. Det behövs fler övergripande politiska beslut som skulle hjälpa denna målgrupp.

/ Per Uno Åslund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg: