Någons verklighet är en annans högsta dröm

27 Dec, 2018 Julia Adolfsson Läs vår integritetspolicy

Idylliska bilder av julfirande fyller flödet på sociala medier. Det är mamma, pappa, barn framför välklädda granar, stora släkter längs väldukade bord och enorma pakethögar. Genom att visa upp julhelgens mysigaste foto önskar man andra en god jul. I all välmening såklart. Värmen, glädjen och kärleken som syns i bilderna bubblar nästan ut ur skärmen!

Precis innan jag skulle somna på julafton tog jag som vanligt en titt på Facebook och Instagram. Fina mysbilder, granbilder, skrattbilder, familjebilder och paketbilder sätter ribban högt. Så högt att jag fick en känsla av illamående och la ifrån mig telefonen. Idylliska julbilder lär svida rätt rejält för den som drömmer om en liknande jul men vars verklighet inte alls liknar Facebook-vännernas julkort.

Kontrasten blir så galet stor när glitterjul jämförs med en knaper jul. När mamma-pappa-barn-jul jämförs med ensamjul. När fridfull jul jämförs med en bråkig jul. När hela släkter jämförs med splittrade familjer. När skrattjul jämförs med gråt i kudden. När någras verklighet jämförs med andras högsta dröm. Antalet människor som kommer svara att julen varit bra men samtidigt känner att de ljuger är större än vi anar.

Alla undersökningar jag läst visar att det viktigaste för oss på julen är gemenskapen. Att få träffa nära och kära. Många åker långt för att få umgås. Visst är det underbart att gemenskapen slår högre än klapparna och maten i dessa undersökningar. Men jag förstår också att kontrasten blir ännu mer svartvit när det viktigaste somliga har är det som andra drömmer om; gemenskap. Att få stråla samman med familj och släkt blir mångas årliga höjdpunkt och vissas årliga tragedi. Glappet hade inte känts så stort om vi jämfört någons billiga gröt med någon annans fina kallrökta lax, för det är inte dem bilderna som bränns. Bilderna som jag tror svider mest för den som kämpar med julen är de fotona som visar skillnaderna i det som rankas högst, gemenskapen.

Vart vill jag komma? Jo, hit. Den egentliga anledningen till att vi firar jul är Jesus. Det kanske känns befriande att höra för dig som är besviken på att årets jul inte motsvarade dina förväntningar. Den kanske mest gjorde dig påmind om det du önskar var annorlunda. Julfirandet handlar dock inte om vem som lyckas uppnå högst mysfaktor utan om att påminnas om något som är större än så. Något som gäller alla oavsett antal klappar under granen. Jesus föddes till jorden för din skull. Världens skapare älskar dig så mycket att han önskade att få vara nära dig i all evighet. Därför sände han sin son till världen. Jesus får namnet Immanuel som betyder ”Gud med oss”.Oavsett om din jul var toppen eller botten så tänkte Gud på dig när han valde att ge världen den största gåvan någonsin – Jesus. Oavsett om din jul firades med fler eller i ensamhet, kom ihåg att Gud varje dag önskar gemenskap med just dig. Tack vare barnet som föddes i ett stall i Betlehem blev din allra viktigaste relation möjlig, nämligen gemenskapen med Gud. Den relationen kommer aldrig svika eller överge dig.

/ Julia Adolfsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg: