Tappa inte modet!

07 jun, 2019 Internationell Utveckling

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Det är lätt att bli nedslagen när man ser sig om i världen.

Klimatförändringarna bara fortsätter, naturkatastroferna avlöser varandra, polariseringen mellan olika grupper av människor ökar, och fördelningen av jordens resurser är fortfarande – trots allt arbete för att förändra det – allt annat än rättvis.

Det ligger nära till hands att känna att man sitter fast i den situationen, att man inte kan göra något åt det utan bara måste gilla läget, sucka och skaka på huvudet.

MEN – och det är ett stort men – vi kan faktiskt göra något. Du och jag och alla andra. Ingen av oss kan knäppa med fingrarna och se världen förändras framför våra ögon.

(Tyvärr. För tänk vad häftigt det skulle vara!)

Men vi lever i den här världen, och vi är en del av den. Det betyder att vi alla har inflytande. Du är centrum i din egen existens, och där beror allt på dig. Du kan välja hur du vill behandla människor du möter och hur du vill påverka miljön.

Visst, du är beroende av andra också, och av dina egna förutsättningar. Det bästa sättet att vara miljövänlig är till exempel att bo i en litet stuga i skogen, skapa all energi man använder, odla all sin egen mat, göra egna kläder av ull från egna får och återanvända i stort sett allting – och hur många av oss lever så..?

Men det finns saker vi allihop kan göra. Sortera soporna, till exempel. Slänga så litet mat som möjligt. Laga mat från grunden så mycket vi kan. Inte köpa så mycket kläder, och sen återanvända dem på olika sätt, eller donera dem till en second hand-butik. Vi kan också skänka pengar till organisationer som arbetar för rättvisa på olika sätt, både i Sverige och runt om i världen, eller anmäla oss som volontärer och arbeta praktiskt på något sätt.

Framför allt finns det ingenting som hindrar oss från att behandla andra människor med samma respekt och välvilja som vi själva vill bemötta av. Försöka ha litet överseende när någon på bussen fräser åt en utan anledning – hen kanske har haft en fruktansvärd dag som du inte vet något om. Hålla upp dörren för den som kommer bakom. Visa vänlighet mot folk, oavsett om vi känner dem eller inte. Kort sagt: uppföra oss hyfsat.

”Ja, ja”, säger du nu. ”Det där låter ju bra alltihop. Men hur påverkar det världen i stort? Inte blir livet bättre för folk i Afrika bara för att jag äter litet mer grönsaker, ler åt min granne och återanvänder min plastpåse??”

Kanske inte. Definitivt inte om det bara är du som gör allt det där. Men om du inte gör det – vad händer då? Inte mycket. Det är faktiskt ett ganska säkert sätt att se till att ingenting förändras över huvud taget.

Vänd på tanken istället. Tänk om ALLA gjorde som du – vad skulle hända då? Vi är 7,5 miljarder människor i världen, alla med samma val. Tänk om vi allihop plötsligt bestämde oss för att skärpa oss och, utifrån var och ens förutsättningar, göra det bästa vi kan för världen och varandra…

Vi har ett stort ansvar, vi som bor här på jorden. Sanningen är att du kan ägna hela ditt liv åt att gräva brunnar i Indien, lägga ner allt du äger och varenda vaken stund på det, och det kommer ändå att finnas massor av människor som du inte har hjälpt. Men det är ändå upp till oss att göra det vi kan, i vårt eget liv och vår egen vardag.

Och om du tittar efter, finns det inte inte tecken på att något sånt håller på att hända redan? Se på miljöfrågan, till exempel, där är inställningen mycket annorlunda idag jämfört med för kanske 20 år sedan.

Så gör din del med gott mod och ge inte upp! För det är det enda sättet att i längden få till någon förändring: att vi ser oss själva, och alla andra, som invånare på samma jord och börjar arbeta tillsammans som ett team, även om vi gör det för oss själva, var och en i vårt eget lilla hörn av världen.

/ Lena Wickberg, Internationell utveckling

”Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.” (2 Krön 15:7)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg: