Många TÄNKER på självmord men vi måste PRATA om det!

15 aug, 2019 Teresia Jansson

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Nyligen dök det upp en artikel i mitt Facebook-flöde där en manlig vän till mig berättade om hur han planlagt sitt självmord i detalj efter sin andra skilsmässa. Repet låg i bilen och bron där det hela skulle ske var utsedd. Vi är någorlunda nära vänner och hade haft sporadisk kontakt efter hans uppbrott men jag blev ändå smått chockad över det jag läste. Visst hade jag förstått att han inte mått toppen vid den rådande tidpunkten, men att det var SÅ illa hade jag ingen aning om. Via sociala medier har jag också följt tragedin och försöken att bearbeta sorgen och smärtan hos en barndomsvän, vars make löpte linan ut och tog livet av sig för några år sedan. ”Jag önskar att han vetat att Självmordslinjen fanns innan han gjorde det”, skrev hon en gång. I efterhand hittade hon ett antal avskedsbrev. Men då var det ju redan försent.

När jag tänker på dem jag känner till som valt att själva avsluta sina liv så är övervägande delen av dem män. Enligt Folkhälsomyndigheten avled år 2017 totalt 1 182 personer i åldern 15 år eller äldre till följd av suicid i Sverige. Av dem var nästan två tredjedelar män. Men detta gäller fastställda självmord och det kan naturligtvis finnas ett mörkertal. Det sägs att män har svårare för att be om hjälp, tala om känslor och att visa sin svaghet/bräcklighet utåt. Och sen att de tenderar att vara mer impulsiva och våldsbenägna. Saker som dessa skulle kunna vara anledningar till att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Sverige ligger i topp när det gäller ensamhushåll i jämförelse med världens övriga länder. Och i sådana kan det passera en väldig massa tankar och känslor utan att omgivningen reagerar eller agerar på dem. Ensamhetsforskaren och författaren Peter Strang är professor och överläkare på institutionen för patologi och onkologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Han menar att förutom högre förekomst av stress, oro och ångest, så ökar ofrivillig ensamhet risken för hjärt- och kärlsjukdomar, demenssjukdomar och cancer. Men också risken att dö i förtid.

Vi är också ett land där den psykiska ohälsan har ökat stadigt under senare år och då är inte sällan själmordstankar ett inslag. I en rapport från Folkhälsomyndigheten framkommer det att 14 procent av vår befolkning har haft just det. Självmordstankar. Tankar. Och att gå från tanke till handling blir kanske en enkel genväg om man slipper passera hållplatsen PRAT. Vi måste PRATA om vissa tankar innan det är försent att göra något åt dem. När jag diskuterade den ovan nämnda procentsatsen med bekanta så var vi överrens om att den faktiskt kändes låg. Vi upplevde statistiken som missvisande med tanke på vad vi och andra omkring oss har eller har haft det. Vem har INTE haft en eller annan period där livslusten lyst med sin frånvaro?

Jag har själv erfarenhet av psykisk ohälsa i form av framförallt utmattningsdepression men också något trauma och en eller annan livskris. När jag nu tar upp ämnet bör jag ju också föregå med ”gott” exempel. Så ”Ja”, tankar på självmord har funnits hos mig. Men bara tankar, fast inom dessa rymdes även tillvägagångssättet. Det var jag helt klar över, för det skulle vara så smidigt och smärtfritt som möjligt. Ann Heberleins boktitel deklarerar: ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.” (En för övrigt mycket läsvärd och välskriven bok, enligt mig) Det var väl ungefär så jag också kände det. Att livslusten inte fanns, även om inte heller döden var särskilt lockande.

Men jag tog all hjälp jag kunde få; terapi i flera omgångar, av olika slag och i olika konstellationer, antidepressiv medicin och insomningstabletter vid behov samt välbehövd och ofrånkomlig sjukskrivning. Men Just att prata om det som gjorde ont var en viktig nyckel mot ett tillfrisknande för mig. Jag valde att vara öppen med min utbrändhet eftersom det kändes enklast så, på ett sätt. Jag orkade inte spela teater eller ljuga. Dock fick jag erfara att alla inte ville ta del av den typen av information som jag satt inne med, något som kunde resultera i obekväm stämning och ibland till och med gliringar och hån. Ja, faktiskt, hur elakt det än kan låta. Det i kombination med brist på ork och glädje gjorde att jag isolerade mig allt mer.

Nu uppmanar jag inte till att basunera ut sina problem till allt och alla. Ändå vill jag hävda att det är bättre att säga för mycket än för lite, i synnerhet om man bär på självmordstankar. Just dessa, som i mitt fall inte var så väldigt framträdande, valde jag däremot att dela med en ytterst snäv krets, och det kan räcka. Men jag pratade om dem i alla fall. Jag satte ord på dem och jag skrev av mig i diktform. Tillslut såg jag ändå ljuset i tunneln och jag kom till en punkt där jag kände mig förvissad om att jag ville fortsätta mitt liv här. Idag har jag alldeles för mycket/för många att leva för, så att avvika i förtid från den här planeten är inte ett alternativ längre. Tack gode Gud för det!

Ett citat som brukar cirkulera på nätet är ”Be kind, for everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.” Precis så. Du vet inte vad din medmänniska går igenom. Såvida han/hon inte talar om det för dig. Så där, då har i alla fall jag gjort det. Eller sagt det, även om jag talar i imperfekt, eller preteritum som man även kan benämna det numera. Då är det din tur, eller ”tur och tur” men lova mig det du som läser det här och har TÄNKT tanken på att göra DET: PRATA med någon först! Lätta ditt hjärta, oavsett om det är för en nära vän/anhörig, själavårdare, psykolog eller i ett chattforum (men då inte i något som ger näring till de tankarna utan i ett sammanhang där folk vill stötta varandra i att fortsätta leva). Det finns hjälp att få och den situation du befinner dig i idag kan se helt annorlunda ut inom en snar framtid även om det är svårt att föreställa sig just nu.

För egen del lämpar jag även av mina bördor på pappa Gud och hämtar kraft i hans närhet och i hans ord. Det var faktiskt just han som hindrade min tidigare nämnda vän att omvandla självmordstankarna till handling. Ett bibelställe som jag aldrig hade lagt märke till tidigare men som studsade rakt emot mig just under min utmattningsperiod var Psaltaren 73:26. Den meningen bestämde jag mig genast för att föreviga på insidan av min vänstra arm, som en slags påminnelse kan man säga: ”Min kropp och mitt mod må svika, men jag har Gud, han är min klippa för evigt.”

Här är också en dikt jag skrev när det ”begav sig.”:

Välja livet

Det här livet
ställer för höga krav
Jag tror jag tackar för mig
och hoppar av

Snälla, ta mig härifrån fort
Jag kastar in handduken
och ger mig själv rött kort

Det är impulser som övermannar mig
Varenda gång jag blir påmind om dig
Känslan kommer både natt och dag
Den tär på mig och har gjort mig svag

Men jag tänker välja livet
för i mitt inre står det skrivet
Att jag ska möta varje sorg och nöd
med mera liv och inte död

/ Teresia Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg: