”Checklista” när ilskan tränger sig på

15 nov, 2019 Teresia Jansson

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Under något år av mitt liv rörde jag mig i ett sammanhang som ”bjöd på” en hel del ovälkomna inslag som innefattade lögner, ekonomiskt utnyttjande/lurendrejeri, härskartekniker/översitteri, hot, svek och falsk vänskap. Detta väckte besvikelse, sorg och ilska inom mig, något som ingen mår bra av och det föder heller ingenting gott.

Känslor som dessa, i synnerhet om de inte bearbetas på rätt sätt, kan få negativa följder både psykiskt och fysiskt. Några exempel är en höjning av stresshormoner, blodtryck och puls, problem med hjärta och mage, värk i huvud, muskler och leder, samt sömnproblem, depression och ångest.

Samtidigt så är det inte bra för hälsan att trycka undan aggressioner. Man bör acceptera känslorna som kommer men lära sig att hantera dem på ett så sunt sätt som möjligt. Bibeln säger: ”Grips ni av vrede, så synda inte. Låt inte solen gå ner över er vrede…Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska. Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, liksom Gud i Kristus har förlåtit er”. (Ef 4:26, 31-32)

Jag gissar att du, precis som jag, inte tycker att det är helt enkelt att totalt släppa en del oönskade händelser/bemötanden. Men för egen del har jag insett att det har känts lättare när jag har försökt se saker och ting ur Guds perspektiv. Typ såhär:

Fråga: Har Gud skapat den här personen?

Svar: Ja, det har han.

 • ”Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem…Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott…” (1 Mos 1:27, 31)

Fråga: Älskar Gud honom/henne?

Svar: Det gör han faktiskt.

 • ”Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan på grund av sin barmhärtighet…” (Brevet till Titus 3:4-5)
 • ”…varken något som nu är eller något som skall komma…skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.” (Rom 8:38-39)

Fråga: Och detta trots att han/hon har gjort fel/syndat?

Svar: Så är det ju.

 • ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Rom 5:8)

Fråga: För vem och varför dog Jesus på korset?

Svar: För mig och alla andra och för att vi ska få förlåtelse för våra brister.

 • ”Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg. Men all vår skuld lade Herren på honom.” (Jes 53:5-6)
 • ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

Fråga: Har jag själv aldrig gjort fel eller sårat/svikit någon medvetet/omedvetet?

Svar: Eh, jo det har jag.

 • ”Alla har syndat och saknar härligheten från Gud.” (Rom 3:23)
 • ”Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss.” (1 Joh brev 1:8)

Fråga: Betyder det med andra ord att Jesu död var nödvändig för både X OCH för mig?

Svar: Jo… jag har mycket att få förlåtelse för, både gällande det förflutna och framtiden.

 • ”Men vi vet att människan inte förklaras rättfärdig genom laggärningar utan genom tro på Jesus Kristus…om rättfärdigheten kunde nås genom lagen, då hade Kristus dött förgäves” (Gal 2:16, 21)
 • ”Ty av nåden är ni frälsta (räddade) genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det…” (Ef 2:8)

Fråga: Vad säger Bibeln om att döma andra människor?

Svar: Motigt att erkänna ibland men:

 • ”Döm inte, så blir ni inte dömda. Fördöm inte, så blir ni inte fördömda… Varför ser du flisan i din broders öga, men märker inte bjälken i ditt eget öga? Hur kan du säga till din broder: Broder, låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga.” (Luk 6:37, 41-42)

Fråga: Hur ska vi enligt Bibeln bemöta våra fiender?

Svar: Inte alltid det lättaste men det står ju:

 • ”Älska era fiender och gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som förolämpar er…Nej, älska era fiender och gör gott och låna ut utan att hoppas få något igen. Då ska er lön bli stor, och ni ska bli den Högstes barn…” (Luk 6:27-28, 35)

Fråga: Vad gäller beträffande förlåtelse?

Svar: Det är något vi ska ge för att vi själva ska få det.

 • ”Om ni förlåter människorna deras överträdelser, skall er himmelske fader förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna, skall inte heller er himmelske fader förlåta er era överträdelser.” (Matt 6:14-15)
 • ”…Herre, hur många gånger ska min broder kunna synda mot mig och få min förlåtelse? Upp till sju gånger? Jesus sade till honom: Jag säger dig: Inte sju gånger utan sjuttio gånger sju.” (Matt 18:21-22)

Fråga: Hur uppmanas vi att bemöta onda gärningar?

Svar: Inte med ondska, tvärtom:

 • ”Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.” (Rom 12:21)

Fråga: Vad säger Gud om hämnd?

Svar: Det är inget vi ska ägna oss åt utan överlämna åt Gud:

 • ”Hämnas inte, mina älskade…Det står ju skrivet: Min är hämnden, jag ska utkräva den, säger Herren.” (Rom 12:19)
 • ”Ja så säger Herren:…Jag skall strida mot dina motståndare…” (Jes 49:25)

Fråga: Vad lovar Gud gällande det som tagits ifrån oss och det vi behöver?

Svar: En hel del:

 • ”Du dukar för mig ett bord i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över.Ja, godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar…” (Ps 23:5-6)
 • ”Så ska min Gud efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt ni behöver. (Fil 4:19)
 • ”Och Herren återupprättade Job…Herren gav Job dubbelt så mycket som han hade haft förut…Och Herren välsignade slutet av Jobs liv mer än dess början.” (Job 42:10, 12)

Slutsats:

Den här personen ljög för, lurade och svek mig och gjorde mig väldigt illa berörd. Men även jag har gjort/kommer göra mig skyldig till saker som jag behövt/kommer behöva få förlåtelse för. Vi ska älska vår nästa, tillochmed våra fiender, trots deras brister och fel. Dessutom är det inte min uppgift att döma någon, den biten tar Gud hand om. Han kommer också att se till att jag har det jag behöver, även om jag rentav har blivit bestulen, och jag/vi kan lita på att saker och ting löser sig i slutändan: ”Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.” (Rom 8:28)

/Teresia Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *