Barn i Kenya tvättar händerna

Fungerande toaletter, bättre skördar och rent vatten – vårt internationella arbete

10 jan, 2020 Internationell Utveckling

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy
Charity går genom sitt grönskande majsfält

En del av mitt arbete är att åka runt och berätta om Frälsningsarméns internationella utveckling, vad vi gör ute i världen och varför. Mest är jag på våra egna kårer/församlingar, men jag har också blivit inbjuden till olika grupper och till och med en gymnasieskola. Jag har talat på vanliga gudstjänster, familjegudstjänster, daglediggrupper och en och annan speciell tillställning utanför kårens vanliga verksamhet. Under hösten besökte jag till exempel både Haparanda i norr och Helsingborg i söder.

Frälsningsarmén är en internationell rörelse. Det vet ju de flesta, men ofta är det lätt att det glöms bort i allt det vardagliga man har att stå i. Många blir uppriktigt förvånade över hur mycket verksamhet som pågår inom Frälsningsarmén i världen, och över hur mycket vi i Sverige är inblandade i.

Visste du till exempel att Frälsningsarmén driver 3 600 skolor och knappt 600 sjukhus och vårdcentraler? Att Frälsningsarmén i sitt arbete använder 175 språk och att det land där du hittar flest frälsningssoldater är Indien? Och är du riktigt säker på att du verkligen kan tvätta händerna ordentligt..?

Det är sånt man får lära sig på mina presentationer. Man får också träffa människor som Li Zhi Gan, som jag mötte i en liten by i Kina när han för allra sista gången behövde gå den långa vägen ner till floden för att hämta vatten innan det nya vattensystemet startades. Nästa gång familjen behövde vatten var det bara att vrida på en kran. Ibland berättar jag också om Jessie, som fick ett mikrolån och kunde starta en liten affär i sin by i Malawi, eller Charity, som har ökat sin majsskörd med flera hundra procent efter ett jordbruksprojekt.

Framför allt berättar jag om varför vi gör det vi gör, varför det är så viktigt att ha med mänskliga rättigheter i arbetet, och hur FN:s globala hållbarhetsmål kommer in i bilden.

Jag är egentligen inte alls en sån som gillar att stå i rampljuset. I skolan bävade jag för alla muntliga redovisningar och generellt sett skulle jag mycket hellre hålla mig vid sidan av än att ha all uppmärksamhet riktad mot mig.

Men jag har vant mig vid att ge presentationer, och jag vet att jag har mycket intressant att komma med. Ofta hör jag efteråt att det folk tycker är mest givande är att höra om mina personliga erfarenheter, det jag själv sett och upplevt. Det blir liksom verkligt på ett annat sätt när man hör en förstahandsskildring.

För tio år sedan fann jag mig plötsligt och utan förvarning stående inför en publik på 3000 personer på en ungdomskonferens i norra Indien och förväntades ”säga några ord”. Det var… intressant.

Sedan dess har jag talat i många sammanhang, i många olika länder, inför många olika människor, om många olika saker och på åtminstone tre olika språk. Det går litet bättre nuförtiden, kan man säga. Övning ger färdighet.

Jag är fortfarande inte förtjust i att stå i centrum, men att berätta om vårt arbete, att dela med mig av något jag tycker är viktigt, och något som många av dem som lyssnar inte visste innan – det är trots allt riktigt kul.

Min förhoppning är att det jag berättar ska ge nya inblickar i den globala Frälsningsarmén, och att åtminstone något av det ska stanna kvar hos deltagarna.

Om det så bara är hur man tvättar händerna.

/Lena Wickberg, Internationell utveckling

Om du vill att jag kommer till just din kår eller grupp och berättar om Frälsningsarméns internationella arbete kan du höra av dig till mig på lena.wickberg@fralsningsarmen.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *