Vem har rätt att bedöma någons frälsningsgrad?

21 feb, 2020 Teresia Jansson

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Den kände rapartisten Kanye West släppte förra året albumet ”Jesus is king”, med låttitlar som ”Follow God”, ”On God”, ”Everything we need”, ”Jesus is Lord”, ”Closed on Sunday” och ”Use this gospel”. Med det som anledning har det här inläggets ämne blivit högaktuellt och diskuterats flitigt i alla tänkbara mediekanaler. Det handlar om vissa kristnas ”bedömning” av andra bekännande kristnas grad av frälsning.

Kanye har ju inte precis gjort någon hemlighet av sitt tidigare vilda leverne men i samband med en psykisk kollaps, som jag har förstått det, hände någonting inom honom. Han började söka Gud och kallar sig numera kristen och har till och med startat en egen kyrka. Händelsen är naturligtvis sprängstoff för media som redan innan bevakat vart enda steg Kanye tagit sedan han blev någon på Hollywoods stjärnhimmel. Inget konstigt givetvis men sorgligt däremot att en alldeles för stor andel så kallade kristna, istället för att glädjas, jubla och prisa Gud över detta, väljer att dissekera, granska under lupp, misstänkliggöra och ifrågasätta Kanyes omvändelse. Så i USA och vi ska tydligen bete oss likadant här i Sverige.

I en artikel i en svensk kristen tidning står att läsa: ”Kanye West var superstjärnan som ibland kallade sig för Gud. Nu hävdar han att han blivit frälst – men kan man lita på en person med storhetsvansinne orsakad av psykisk sjukdom?” Vänta lite nu. Om man tar tidigare felsteg, egenheter och annat som en invändning mot trovärdigheten i en persons omvändelse är man så fel ute man bara kan bli anser jag. Grundkurs, nivå 1, i kristendom: Du och jag är inte de som avgör vem som har rätt att kalla sig frälst, lika lite som vi är dem som kommer döma beträffande vilka som får spendera evigheten med Jesus. Du och jag har inte rätt att själva försöka axla den rollen här på jorden. Vem var det nu som spelade Gud…?

Romarbrevets tionde kapitel deklarerar klart och tydligt: ”För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst… Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam…Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.” (Vers 9,11 och 13)    

Högre än så är alltså inte ”kraven” för att få ta sig rätten att kalla sig frälst.

Kanye har kritiserats för att inte komma med tillräckligt bra svar i intervjuer och att skratta bort kritiska frågor kring det hela. Men ärligt talat tror jag att de flesta kristna känner sig halvt svarslösa ibland även om sättet att agera i en sådan situation kan te sig olika. Själv brukar jag ödmjukt erkänna att jag inte förstår precis allt i Bibeln eller den kristna läran. Detta trots ett års bibelskolestudier och nästan ett helt liv med erfarenheter av frikyrkligheten. Och så brukar jag övergå till att berätta om de fantastiska ting Gud har gjort i mitt eget och andras liv istället.

Vidare anklagas Kanye och hans låttexter för att förespråka framgångsteologi och att vara dömande. Nåväl, han tackar Gud för sin framgång samtidigt som han säger att han förr levde för den men att det idag är Gud som kommer först. Intressant dock att just det faktum framkommer i hans låtar att han själv blir dömd och ifrågasatt, och då i synnerhet från kristet håll. Att vi kristna är experter på att döma varandra är väl hyfsat känt och någonting vi storligen bör skämmas över som jag ser det. Då var vi tillbaka i det träsket igen.

En liten påminnelse från Matteusevangeliet 7: ”Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda, och med det mått ni mäter med, skall det mätas upp åt er.Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?Du hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga!..” (Vers 1-3, 5).

Kritiken har också riktats mot de runtomkring Kanye som inte borde ha ”släppt fram” honom så snabbt med att vittna om sin tro innan han blivit ”färdig”. Men VEM i hela världen blir någonsin ”färdig” i sin vandring med Jesus? Relationen med honom är ständigt under utveckling och fördjupas alltmer om man tar sig tiden och har viljan och hjärtats rätta inställning. Ett större problem hos en troende är väl snarare rädslan för att öppet bekänna sig till Jesus och därmed riskera att bli betraktad som en knäppis. Och den feghet som hindrar oss från att tala och vittna om honom eller att vara tillgängliga redskap för honom kommer från rakt motsatt håll än från Gud själv.

Ett oerhört klokt uttalande kommer från en pastor/lärare när jag gick bibelskola för en massa år sedan. Det var just på temat att vi i vår rädsla över att inte vara ”kristna och goda nog” inte tror oss kunna bli använda av Gud. Detta samtidigt som världen håller på att gå under i brist på kännedomen om Jesus. Läraren/pastorn sa någonting i stil med: ”Människor håller på att drunkna men det är ingen som bryr sig om ifall du har ett hål i din baddräkt. Du måste hoppa i vattnet och rädda dem!” Så sant!

Istället för att kritisera och slå ner på exempelvis Kanye West beträffande hans påbörjade resa med Jesus, låt oss:

  • Tacka Gud för att Kanye har tagit emot Jesus i sitt hjärta och blivit frälst.
  • Be att Gud ska leda Kanye och omge honom med rätt personer så att han på bästa sätt kan få vara ett skarpt redskap för Gud i sin position och utifrån den plattform han har.
  • Och framför allt: Be om beskydd för Kanye, hela hans familj och hela hans verksamhet. För om det är någonting som kommer som ett brev på posten i ett sammanhang som detta så är det attacker. Det kan gälla sjukdom, olika former av motgång och misslyckanden men också frestelser av diverse slag. Allt som på ett eller annat sätt kan förminska eller förstöra det stora som håller på att hända i och med att Kanye har vänt sig till Jesus.

Kommer Kanye nu att bevaras i sin gudstillhörighet? Givetvis finns det inga garantier för det, varken för honom eller för någon annan. Kan det hända att han då och då trampar snett, faller för frestelser eller säger och gör något knäppt eller olämpligt? Absolut, precis som vi alla gör när vi balanserar på ”den smala vägen” med Jesus och en kristen är fortfarande en människa med brister, fel och svagheter. Men sälla dig då inte, för allt i världen, till den skara som nästan skadeglatt lutar sig tillbaka med armarna i kors och triumferande utbrister: ”Vad var det jag sa?!”

Vad som för övrigt händer mellan Kanye och Gud i deras tvåvägskommunikation vet inte du och jag, eftersom vi inte är med vid deras egna ”sammankomster” på kammaren. Men TACKA, BE för och VÄLSIGNA Kanye och hans familj och arbete! Precis som du förhoppningsvis gör beträffande alla andra ”vanliga/dödliga” människor som tar sina första stapplande steg hand i hand med Jesus.

/Teresia Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *