Offpist – i skidbacken och i livet

12 mar, 2020 Julia Adolfsson

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Hemkommen från mitt livs första skidläger. Eller första skidresa överhuvudtaget. Visst, jag har ju åkt endagsturer nere i Småland men jag tror inte att det räknas? Det tar max fem sekunder att komma ner för de backarna, helst för mig som inte alls fattar slalomtekniken utan kör störtlopp ända ner till liften.

Lägergänget på plats i Vemdalen!

Lägret samlade ett gäng på totalt 35 personer från fem utav Frälsningsarméns kårer(församlingar) i östra Sverige. 25 ungdomar och 10 ledare/vuxna för att vara exakt. Vasakåren i Stockholm och kåren i Västerås genomförde en liknande resa förra året och jag som ”barn- och ungdomskonsulent för Frälsningsarméns östra division” frågade om de var villiga att ”öppna” upp skidresan för hela divisionen det här året vilket de var positiva till! Så snällt!

Håkan, förmodligen världens bästa busschaufför, körde oss till Vemdalen och lägergården Björnen. Vi hade tre goa dagar i backen. Hur är det ens möjligt att få strålande sol tre dagar i rad? Tack Gud.

Tack Gud för strålande sol!

Jag hade förmånen att åka med nybörjargruppen (ja, tack gode Gud för det också) som bestod av flera som aldrig stått på skidor förut. Det märkte liftvärden ganska fort då vi ramlade av en efter en från knappliften i barnbacken. Men utvecklingskurvan för våra nybörjare var otrolig, plötsligt skulle flera av dem dra vidare till de röda backarna..! Bye bye, sa jag och lämnade över dessa modiga ungdomar till de mer erfarna ledarna. Fjärde dagen var vi på badhuset i Sveg.

Min Jesus-kära kollega Simon Hurtig tillsammans med två nöjda lägerdeltagare!

På kvällarna hölls andakter hemma på lägergården. Jag och min mycket Jesus-kära kollega Simon Hurtig predikade dessa fem kvällar. Temat var ”offpist” (Offpist är ett samlingsbegrepp för all alpin skidåkning som sker utanför markerade och preparerade nedfarter, pister  därav uttrycket ”offpist”) som en bild av livet med Jesus.

Precis som offpist-åk är fyllda med äventyr är också livet med Jesus det. Men även så som offpist-åk kan innebära motgångar kan livet som kristen göra det. Vi går igenom tuffa saker i livet, men det fantastiska är att Jesus seger på korset också är vår seger när vi väljer att tro på honom, så vi kan vara övertygade om att ”we’re on the winning-team” även när vi går igenom smärta.

Ibland fastnar vi i offpisten och känner inte att vår relation med Gud kommer framåt, vi trampar på samma ställe liksom, men vi kan läsa i Bibeln att Jesus söker upp oss. Han älskar oss så mycket och längtar efter att ha oss nära. Vi pratade också om vikten av att gå med Guds helige ande som Bibeln beskriver som vår hjälpare och vän.

Vi fick vara tydliga med att denna uppmuntran till ett liv i offpisten var menat som ett bildspråk då flertalet ungdomar blev sugna på att utmana sig med offpist-åk redan första dagen. Inget vi kunde erbjuda tyvärr då sådana åk inte täcktes av vår skidförsäkring. ”Typiskt”, haha. Älskar ivern! Efter andakterna höll Ruben Marthinussen i roliga, knasiga lekar precis som Ruben är känd för. Sen blev det sällskapsspel och pingis fram till läggdags.

Lekledaren Ruben Marhinussen!

Det blev verkligen en underbar resa. Allt gick ovanligt ”smooth”. Jag är så tacksam för hjältarna Nellie, Ruben, Simon och Frida som var ledare under resan, samt Emmy, Jon-Anders och Zeina som lagade galet god mat. Till och med fettisdagen kom de ihåg. Stort tack förstås till alla ungdomar! Det var en välsignelse att få hänga med er!

Julia Adolfsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg: