Under den högstes beskydd

19 mar, 2020 Teresia Jansson

Prenumerera på bloggen

Läs vår integritetspolicy

Covid-19, Corona. Inget annat ämne maler väl mer i tankarna bland jordens befolkning just nu och människor i Sverige befinner sig på olika ställen längs orosskalan. Vissa nöjer sig med diverse justeringar beträffande vanor och ovanor medan andra tycks leva i skräck och panik och har isolerat sig långt före sådana riktlinjer utfärdades. Oavsett så är det klart att en ökad medvetenhet är viktig i nuläget.

Kritiska röster hörs angående myndigheters hantering av situationen i vårt land, att större försiktighetsåtgärder borde ha satts in tidigare. Jag instämmer delvis och när jag i tidigt skede hörde sägas att det förmodligen skulle finnas många hundratals fall i vårt land i höst så tänkte jag att det har vi väl snarare om några veckor. Mycket riktigt.

Men oavsett vad som är ”rätt” och ”fel” i detta så vinner vi samtidigt ingenting på att paralyseras av rädslor och Bibeln är tydlig med att vi aldrig ska behöva göra det heller. Rädslor kommer inte från Gud: ”Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.” (2 Timoteusbrevet 1:7)

Bibeln lär oss att bemöta oro med tro och bön: ”Var inte rädd, tro endast!” (Markusevangeliet 5:36). ”Oroa er inte för någonting, utan be och vädja alltid till Gud.” (Filipperbrevet 4:6) Femte Mosebok 31:8 deklarerar: ”Herren går själv framför dig och han skall vara med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig. Var inte rädd eller förfärad. ”

Detta är betryggande ord till Guds folk, till dem som är frälsta och som därmed får ta del av alla hans löften som Bibeln är proppfull av. Romarbrevet 10:9 talar om vad som gäller för att få tillhöra Guds familj: ”För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.”  ”Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.” (vers 13)

Enligt Bibeln innefattas vi genom vår gudstillhörighet av ett beskydd: ”Den som sitter under den Högstes beskydd och vilar under den Allsmäktiges skugga, han säger till Herren: ”Min tillflykt och min borg, min Gud som jag litar på.”  Han ska rädda dig från…och den härjande pesten…Du ska inte frukta nattens fasor…inte pesten som smyger i mörkret eller sjukdomen som härjar mitt på dagen.” (Psaltaren 91:1-3, 5-6)

Det finns de som säger att fruktan i detta fall sprider sig snabbare och gör mer skada än själva coronaviruset. Kanske det. Många får inte särskilt allvarliga symtom och de allra flesta tillfrisknar av sig själva efter en tid och blir eventuellt även immuna. Men skulle vi insjukna finns betryggande ord i Bibeln för det med: “…han som förlåter dig alla dina synder och botar alla dina sjukdomar…” (Psaltaren 103:3) Vidare: ”…Han tog på sig våra svagheter, och våra sjukdomar bar han.” (Matteusevangeliet 8:17)

Det är givetvis väldigt tragiskt att Covid-19 trots allt får en del människor att lämna jordelivet tidigare än planerat men i Psaltaren 23:4 står det: ”Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig…” Vi kan även bära med oss hoppet om att få leva vidare där ”Gud själv skall vara hos dem. Och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga. Ty det som förr var är borta.” (Uppenbarelseboken 21:3-4)

Visst kan man mänskligt sett också rationalisera bort saker och ting och lära sig att tänka positivt men Jesus själv erbjuder en frid som inte är av denna värld: ”Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.” (Johannesevangeliet 14:27) ”Då ska Guds frid, som är djupare än vi någonsin kan förstå, skydda era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” (Filipperbrevet 4:7)

Teresia Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *